İlke olarak yatırım odaklı bir firma olan Helvacizade, 24000 m2 açık ve 6000 m2 kapalı alanda bir petrol tesisi kurdu ve bu tesis Kasım 1989'da kuruldu ve 25 Ekim 1991'de tamamlandı. Petrol fabrikası yılda 20000 ton kapasite ile üretime başladı.
Tesisler, teknoloji seçiminden uygulama aşamasına kadar tanınmış uzmanlar ve danışmanlık firmaları tarafından desteklenmiştir. En gelişmiş arıtma seviyesini sağlayan dünyanın en gelişmiş teknolojisini kullanır. Tüm üretim aşamaları insan hatasız PLC otomasyon sistemli bilgisayar sistemi ile yapılmaktadır.
Üretim aşamaları, gam giderme (sakız çıkarılması), mum giderme (balmumunun çıkarılması), nötralizasyon (serbest yağ yağının uzaklaştırılması), ağartma (beyazlatma), kışlama (kristalleştirme) ve koku giderme (kokunun giderilmesi) süreçlerini içerir. Üstün teknoloji sayesinde tüm aşamalar yüksek saflaştırma seviyesine sahiptir. Bu nedenle üretim saf ve uzun ömürlü yağ ile sonuçlanır. Bu işlemler bilgisayar otomasyon sistemlerine uygun olarak yapıldığı için bitkisel yağlarda trans yağ oluşmaz.
Fabrikada yağ üretim sistemleri hariç ek birimler bulunmaktadır. Buhar ve ısı değişim sistemi için gerekli olan yumuşak buhar üretilir. Ters ozmoz su tesisindeki ham su, bir kum filtresi ve iki iyon değiştiriciden geçirilerek yumuşatılır. Bu suyun bir kısmı buhar üretmek için kullanılır ve bir kısmı Rafineri sistemine gönderilir. Ters ozmoz su tesisi tarafından üretilen su içmek için uygundur.
Tesisin yüksek teknolojisi sayesinde, üretim aşamasında elde edilen yabancı yağ asitleri, üniversite ve sanayi iş birlikleri tarafından geliştirilen ekstra bir tesis ile işlenmekte ve kimya, kozmetik ve yem endüstrisi için hammadde olarak sanayileşmektedir.
Üretim, her düzeyde çalışan insanların kaliteli üretim bilgi ve inançları ile desteklenmektedir.
2003 yılında yıllık üretim kapasitesi 130 bin tona çıkarılmış olup, halen Helvac Zade tesisleri 102 bin m2 açık ve 50 bin m2 kapalı alanda faaliyet göstermektedir.
Kapasite artışı sayesinde 12 farklı üretim yöntemi uygulayarak bitkisel yağ üretimi mümkün olmuştur. Tesis, üstün ve yüksek teknolojiyle Türkiye'de ilk ve benzersizdir. Üstün ve rakipsiz teknoloji ile yenilikçi ürünler pazar ihtiyacına uygun olarak ürün portföyüne eklenmeye ve müşterilere ve tüketicilere sunulmaya devam edecektir.
Kalite standartları
Üretimin her aşamasında, Uluslararası Standartlar Enstitüsü'nün & nbsp; ISO 9000 & nbsp; standartlarını tam olarak tanımlayan Kalite Güvence Sistemleri oluşturulmuştur. 1994 yılında Türkiye'de & nbsp; ISO 9002 Kalite Sistem Sertifikası & nbsp; alan ilk petrol üretim tesisidir. 1998 yılında ürün tasarımı ve geliştirmeyi de içeren TS-EN-ISO 9001 kalite sistemi uygulamaya konuldu. 2002 yılında ISO 9001: 2000 versiyonu başarıyla tamamlandı.
Zade bitkisel yağ fabrikalarında, sistemdeki 17 farklı noktadan alınan numuneler üzerinde TS EN ISO IEC 17025 Laboratuar Yeterlilik Belgesi'ne sahip laboratuvarlarda günlük 400'e kadar analiz yapılmaktadır. Laboratuarlar ayrıca ISO 17025 sertifikalıdır.
1998 yılında, Avrupa'da yaygın olan ancak yakın zamanda Türkiye tarafından tanıtılan TS-EN-ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri Sertifikası alınmıştır. 1998 yılında TS-EN-ISO 9000 Kalite Güvence Sistem Belgesi alındı. Gıda hijyeninin çok önemli olduğu tesiste HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) kapsamında üretim yapılmaktadır.
2001 yılında BVQI tarafından OHSAS 18001 çalışan sağlığı ve iş güvenliği belgesi verildi.
Helvacizade INC. Tarafından ulaşılan son nokta & nbsp; EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) & nbsp; mükemmellik modeliydi. Türkiye'de bulunan ilk petrol şirketidir. EFQM mükemmellik modelinde yer alan kriterler, kuruluşun amaçlarına göre tasarlandıktan ve yapılandırıldıktan sonra gerçekleştirildi. Elvacizade, 2003 yılında Ulusal Kalite Yarışması sırasında Mükemmellik Sertifikası aldı. Müşteri, çalışan ve toplum memnuniyeti; politikalar ve stratejiler; çalışanları, kaynakları ve süreçleri yönlendirmek için etkili liderlik. Bu sistem öğeleri örgütün hedefleri doğrultusunda tasarlanmış ve yapılandırılmış ve gerçekleştirilmiştir.
Türkiye'nin ilk petrol şirketi olan Helvacizade, 2005 yılında & nbsp; ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesini & nbsp; aldı.
Zade & amp; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 200. AR&GE olarak belgelendirilen Zade Vital İbn-i Sina Ar-Ge; 1 Eylül 2015 tarihinde Türkiye'nin merkezi olup beslenme desteği, gıda ve ilaç için ürün geliştirme ve patent başvuruları yapılmaktadır.
Kapsamlı ve gelişmiş teknolojisi ve yüksek standartları sayesinde 17 kalite ve sistem sertifikası belgesine sahip tek şirkettir.
Şirketin hedefi üniversite sanayi işbirliği, yenilikçi ürünler ve Ar-Ge uygulamaları ile sürekli gelişimini korumaktır. D tesisleri ve kalite & titiz denetimler; sistem süreçleri.